Ferragosto JAM, najveći kontinentalni ljetni festival koji okuplja isključivo domaću i regionalnu scenu, sinoć je u vrtu Vintage Industrial Bara pred okupljenim medijima zaokružio lineup, predstavio partnere te najavio spektakularan ulazak u drugo desetljeće postojanja. Od 1. do 5. kolovoza na Orahovačkom jezeru okupit će 50 izvođača raspoređenih na čak pet pozornica što predstavlja dosad najveći lineup u povijesti festivala.

Najavljeni novi jaki headliner koji se pridružuje već sada iznimno bogatom lineupu je legendarni Darko Rundek. Pred publikom Ferragosta uprizorit će veliki slavljenički spektakl Apocalypso Now povodom 20. godišnjice kultnog albuma Apokalipso.

„Ideja je bila ta da Apocalypso Now bude na istom principu kao što je nastao i album, a to je da se okupe muzičari sa scene koji su u tom trenu najzanimljiviji i najspremniji da uđu u suradnju. Tu se stvorio bend koji se zove Ekipa s kojim sviram sad već dosta koncerata i uživamo svirati zajedno, a osim toga tu je i Sanda Hržić koja je režiser te priredbe“, izjavio je Darko Rundek.

U nastup su involvirani i kostimografi, majstori svjetla te ostali ponajbolji suradnici po segmentima spektakla, no to nije umanjilo količinu spontanosti koja se zbiva: „Postoji kreativna i radosna energija tog benda koja dobiva neke nove forme na sceni. Sada nakon što je prošlo godinu dana turneje je to već lagano Post Apocalypso Now. U zadnje vrijeme tu i tamo uleti koja stvar od Haustora kad bude neka prigoda, tako da se repertoar malo proširio i počeli smo malo improvizirati. Veselimo se ovom festivalu koji je na glasu da vlada otvorena, neformalna atmosfera.“

Glavnom pozornicom zavladat će i riječki maheri Let 3, vlasnici titule najosebujnijeg hrvatskog rock benda s karijerom dugom više od 30 godina. Soul funk jazz sastav ManGroove svojim pitkim melodijama u dnevnoj akustičnoj varijanti razgalit će sve željne ležernog opuštanja na Izštekanom stageu.

Uzbudljiva imena scene koja će pridonijeti raznovrsnosti i pravom „ferragostovskom“ doživljaju svakako su i She Loves Pablo, žestoka zagrebačka rock sila koja sve više hrabro kroči u osvajanje europskih pozornica te eksperimentalni prog-rockeri Rens Argoa, bend nastao iz ljubavi prema ritmičnim riffovima i melodijama, nepredvidivih poteza bez fiksne glazbene orijentacije. S odličnim albumom prvijencem kojeg su radili s gitaristom Bambi Molestersa stižu hvaljeni Tyger Lamb, sve prisutnija retro četvorka surf rock, rockabilly, blues izričaja. Duh slavnih Beatlesa na moderan način uz dodatak rock i reggae elemenata materijalizira se kroz djelovanje Paul The Walrus, pozitivom nabijene kreacije Borne Mijolovića u pratnji tročlanog benda. Instrumentalna trojka Sfumato, koja djeluje unutar popularnog kolektiva JeboTon, nastala je iz prijateljskog jammanja te svoj pravac opisuje kao schizo-funk, a ženski duo Playground Hustle poigrava se mračnom elektronikom i eksperimentalnim hip hopom.

DJ reprezentacija ove godine sastavljena je od miljenika party publike. DJ Kneža donosi svoja dva uspješna programa, Balkan Rock i Dance Hard. Popularni DobroJutro Stage držat će Oliver, Distinctive, Zembo, Fixsell, Babilonska i Sugar Lobby. Najglasnija tiha pozornica, Silent Party, bit će pod ravnanjem trojca u sastavu: Mario, Omer i već spomenuti DJ Kneža.

Na sinoćnjem press druženju istaknut je i značaj suradnje s Gradom Orahovica koja je rasla svake godine. Tom prigodom se i gradonačelnica Orahovice, Ana-Marija Petin, osvrnula na zajednički rad i najavila nove pomake: „Festival gradu donosi 15 tisuća posjetitelja dnevno koji tada posjete naš gradić i uživaju u svim prirodnim i drugim ljepotama koje on pruža. Ferragosto JAM je vrlo bitan festival za razvoj Orahovice u turističkom smjeru. Grad je puno sredstava uložio u samu lokaciju festivala, na samo jezero, a naravno da ćemo i dalje ulagati u smještajne kapacitete i infrastrukturu kako bi se i mi prilagodili festivalu i primili više gostiju. Već smo dogovorili i za sljedeću godinu jedan malo drugačiji vid organiziranja Ferragosta.“

Osim Grada, u cijelu priču uključen je jaki partner Addiko Bank. Direktorica marketinga Addiko Grupe, Maja Čulig, ovom prigodom je istaknula: „Addiko želi biti prijatelj festivala, BFF festivala. Mi smo prepoznali taj segment na tržištu koji želimo podržati posebno kada se radi o mladim ljudima punim energije koji to rade već godinama. Prošle godine smo ušli u projekt sponzorstva i izuzetno smo zadovoljni te ćemo nastaviti podržavati. Svidio nam se lineup i energija, a posebno smo sretni s tim da i Slavonija ima svog predstavnika na festivalskoj sceni Hrvatske i pokazuje da može privući veliku količinu ljudi.“

Po prvi put na festivalu bit će uprizorena i kazališna predstava: „Pokušavamo festival širiti više od glazbenog dijela. Imamo i sportski dio na festivalu i kantautorski dio kojeg smo pokušali malo proširiti pa će na Izšekanom stageu Stoka izvesti svoju hvaljenu edukativnu predstavu ‘Stara škola kreka – iz tame u svjetlo’“, najavio je Marko Nemec, organizator.

Press druženje zaključio je organizator Ivan Šišuljak: „Mislim da nijedan festival nema tu energiju, opušteni stil, lokaciju, tip ljudi koji dolaze i sve se spojilo u udarnu kombinaciju koju sada otkrivaju i novi ljudi. Idemo u novom smjeru da se dodatno festival širi i povećavamo ponudu, a najbolji poziv je da dođeš i vidiš što znači ferragostovski ‘eeeee’ i kako je biti dio te ekipe.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *